Bart Kiemeney

Interview Bart Kiemeney, afdelingshoofd van de Health Evidence afdeling in het RadboudUMC

Tijdens Zeven voor Leven ga je fietsen voor Stichting Kanker Zien. Van het donatiegeld worden onderzoeken gefinancierd die het mogelijk maken om tumoren eerder en beter te zien. Wij spraken met hoogleraar Epidemiologie Bart Kiemeney waarom dit zo belangrijk is.

Je bent professor en afdelingshoofd van de Health Evidence afdeling in het RadboudUMC, zou je mij kort kunnen vertellen wat die rol precies inhoudt?
Ik ben hoogleraar Epidemiologie. Sinds een jaar weet iedereen wat dat is: iemand die het optreden van ziekten bestudeert en de factoren die daarop van invloed zijn. Ik doe dat alleen niet bij corona maar bij urologische kankers, vooral blaaskanker. Ik doe onderzoek naar de factoren die bepalen waarom de ene persoon  blaaskanker krijgt en de andere niet. En ook waarom de ene patiënt met blaaskanker beter reageert op behandeling en de andere patiënt minder goed. Daarnaast proberen we duidelijk te krijgen hoe de diagnostiek en behandeling steeds beter kan.

Tijdens Zeven voor Leven halen we geld op voor het eerder zien van kanker. Waarom is juist de vroegdiagnostiek zo belangrijk?
Kanker is een zeer progressieve ziekte. Bij de meeste vormen van kanker geldt, als je er niks aan doet gaat het snel slechter. En hoe eerder je er iets aan doet hoe beter het is. Maar dan moet je er wel vroeg bij zijn. Als je er vroeg bij bent kan de behandeling vaak minder ingrijpend blijven. Met minder bijwerkingen voor de patient. Die daardoor een betere kwaliteit van leven houdt en een langere levensverwachting.
Toch is het niet zo dat we daarom iedereen maar periodiek onder een scanner moeten leggen of een andere test moeten laten ondergaan. Dat doen we wel voor bijvoorbeeld borstkanker en darmkanker, maar niet voor de meeste andere vormen van kanker. Daar zitten namelijk ook grote nadelen aan. Vooral als je dingen ontdekt waarvan iemand nooit last zou hebben gekregen zonder zo’n test.

Je hebt zelf ook meegefietst met de eerste editie. Wat is je daarvan bijgebleven en hoe heb je het parcours ervaren?
Een happening! Een erg leuke dag die uitstekend was georganiseerd. Er was zelfs fraai weer geregeld. Het parcours is schitterend. Een van de mooiste stukjes Nederland. Maar wel verraderlijk. Je kunt best een rondje knallen maar ik geef je op een briefje dat je dan geen 7 rondjes haalt. Een betere aanpak is gewoon genieten. De opbrengst van de dag is me ook bij gebleven. Ruim 160.000 euro. En dat voor de eerste keer. Indrukwekkend.

Tot slot, Wat zou je deelnemers aan de Do it yourself editie mee willen geven?
Op de eerste plaats een welgemeend ‘Dank je wel’! Je kunt elke dag fietsen, zelfs elke dag dit rondje fietsen. Maar je hebt besloten om het te doen voor 7 voor Leven. Super. Er blijven ontzettend veel geweldig goede onderzoeksideeën op de plank liggen. Gewoon omdat er geen geld voor is. Met jouw inzet kunnen sommige van die ideeën wel uitgevoerd worden. Wie weet zit daar wel een doorbraak tussen.
Het is echt balen dat het dit jaar weer niet op een georganiseerde manier kan. Probeer er daarom zelf een feestje van te maken. Geniet ervan. Ga fietsen met vrienden, kennissen of je gezin. Laat je opwachten als je klaar bent. Besef dat je met je eigen gezondheid bezig bent maar op deze dag tegelijkertijd ook met die van een ander. Hoe mooi is dat?
Maar bovenal: pas op.