Kanker-eerder-zien-zo-gaat-dat

Vroegtijdig kanker signaleren: zo gaat dat

De opbrengsten van Zeven voor Leven (7vL) komen volledig ten goede aan Stichting Kanker Zien, een stichting die als doel heeft initiatieven te ondersteunen die zich inzetten kanker eerder te diagnosticeren en gerichter te behandelen. Hierdoor wordt de kans op en kwaliteit van leven na genezing aanzienlijk verhoogd, voor iedereen die door kanker wordt getroffen.

Oncologiefonds RadboudUMC

De eerste twee jaar gaat het opgehaalde bedrag naar het Oncologiefonds van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Vanaf de editie in 2021 kunnen ook andere initiatieven, die binnen het profiel van Kanker Zien passen, worden ondersteund.

Het RadboudUMC Prostaat MR Referentie Centrum heeft in februari 2014 de eerste patiënt onderzocht met een speciale nano-vloeistof, die zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar maakt. Deze vloeistof maakt uitzaaiingen vanaf 2 millimeter grootte zichtbaar. Dit is momenteel met geen enkele andere techniek mogelijk. Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts in het vaststellen van de uitbreiding van hun ziekte. Het RadboudUMC is vooralsnog het enige ziekenhuis in de wereld waar deze techniek wordt toegepast.

In eerste instantie richt het Oncologiefonds van het RadboudUMC zich op patiënten met terugkerende prostaatkanker of een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. Doel is om de capaciteit snel uit te breiden, omdat de nano-vloeistof ook is toe te passen bij andere kankersoorten, waaronder borstkanker en andere tumorsoorten en zelfs bij MS.

Prof. dr. Jelle Barentsz:

‘Met de nano-vloeistof en onze speciale MRI-techniek zien we uitzaaiingen wit oplichten als een zaklamp in het duister, terwijl de gezonde klieren zwart blijven. Voor patiënten betekent dit een grote stap voorwaarts. Als we heel precies zien waar de kanker zit, kunnen we ook veel gerichter behandelen. Dit bespaart patiënten operaties en geeft ze betere genezingskansen.’

I have a dream…

Prof. Barentsz heeft het middel nu op de markt gebracht. Hij vindt dat iedere patiënt in Nederland recht heeft op diagnose door middel van MRI-nano. De zorgverzekeraars hebben het echter nog niet in hun pakketten opgenomen.

In de tussentijd worden dankzij Stichting Kanker Zien andere artsen in Nijmegen opgeleid in deze techniek en wordt het middel gefinancierd voor patiënten die met nano-vloeistof behandeld willen worden. Het RadboudUMC Prostaat MR Referentie Centrum is bovendien al gestart met het ontwikkelen van een opleidingsprogramma voor andere ziekenhuizen, zodat het middel voor meer patiënten beschikbaar komt. Dat kost enorm veel geld en wordt nu betaald met renteloze leningen.

Deelnemers aan Zeven voor Leven maken met hun opbrengsten dus écht verschil in de strijd tegen kanker!